Collishop promotiecodesSmartphoto actiecodesPromotiecodes AlbelliActiecodes La RedouteActiecode Center ParcsCoupon codes ICI ParisPromoties NeckermannKortingscode Fun Pizzahut Sarenza kortingscode Zalando kortingscode Hellofresh kortingscode

Hoe haal je het beste rendement uit zonnepanelen?


Iedereen vraagt aan de installateur van zonnepanelen: wat brengen ze me op per jaar? Wel deze vraag is niet zo simpel als ze lijkt. Het lijkt alsof als we het rendement weten, we pas een afweging kunnen maken om het interessant is om te investeren in zonnepanelen. Maar wat kan het rendement beïnvloeden?

Kwaliteit silicium

De opbrengst of het rendement van zonnepanelen gaat trouwens door de jaren heen afnemen. Dit heeft te maken met de kwaliteit & zuiverheid van het gebruikte silicium. Het is normaal dat het rendement met de jaren afneemt, zolang dit maar gestaag loopt. Het eerste jaar zal op korte termijn het rendement snel afnemen ( bvb 5% ), de jaren nadien zal de rendementsafname minder snel gebeuren. Toch mag je een afname van +/- 20% op 25 jaar verwachten bij de installatie van goede zonnepanelen. Belangrijk is de lineaire slijtage. Het zijn de onzuiverheden die barstjes in het silicium veroorzaken waardoor het rendement van uw zonnepanelen tot 90 % daalt, de eerste 10 jaar.

Hoe het rendement zo hoog mogelijk houden

Toch zijn er een aantal externe invloeden die ervoor kunnen zorgen dat het rendement van zonnepanelen extra naar beneden gaat. Hou daarom met onderstaande zaken rekening.

Oriëntatie van de zonnepaneleninstallatie

Zorg ervoor dat de zonnepanelen zo veel mogelijk zon nemen. Je installateur zal een dakinspectie uitvoeren en adviseren op welk hellend dakvlak ze het beste worden geplaatst. Een zuid-oost installatie is de beste keuze.

Temperatuur zonnepanelen

Een goede installatie zorgt voor een goede afkoeling tussen de zonnepanelen, waardoor ze minder gaan oververhitten. Dit zal het rendement ten goede komen.

Schaduwvlakken en vuile zonnepanelen

Schaduw door omliggende gebouwen of bomen kan je het best verwijden. Schaduw = geen zon = geen rendement. Indien de installatie dichtbij een bos gelegen is, zal er meer vuil op de panelen terechtkomen ( bladeren, mossen algen..), waardoor het rendement sterkt kan verminderen. De zonnepanelen reinigen is de beste optie voor een maximaal rendement.

Hellingsgraad

Het beste rendement haal je bij een installatie tussen 30°-40°. Installeer je de zonnepanelen op een plat dak, dan worden de panelen geplaatst onder de perfecte hellingshoek.

Soorten zonnepanelen

Het soort zonnepaneel zal ook het rendement mee bepalen. Je kan kiezen tussen monokristallijn zonnecellen en polykristallijn zonnecellen. Over het algemeen brengen de polykristallijn zonnecellen meer op, maar ze zijn duurder in aankoop.

Toekomst

De kwaliteit van zonnepanelen en alle andere componenten van een PV-installatie ( omvormer ) is de jongste jaren fors gestegen. Zonnepanelen hebben een groter vermogen (tot 280 Watt piek en meer) dan vroeger en dit zal alleen maar stijgen. De prijs van zonnepanelen zal in verhouding met het vermogen alleen maar dalen wat de investering alleen maar interessanter maakt.

Alles weten over zonnepanelen

Via de website ZonnepanelenKopen.be kom je alles te weten over de soorten zonnepanelen, opbrengst, prijzen, rendement, subsidies enz..

Interessant? Deel dit artikel met anderenShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedIn